Захариева: Северна Македония все още не е скъсала със Сърбия и Русия

0
58
Екатерина Захариева Снимка: МВнР

Вицепремиерката определи датата на вота като „недоглеждане“

Връщането на сръбския език в училищата в Република Северна Македония опровергава някои мнения, че връзката със Сърбия и Русия е скъсана, посочи пред БТВ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя напомни, че самият македонизъм е геополитическа идея, създадена от Белград и Москва, съобщава Tribune.bg.

„За съжаление, не съм изненадана от това решение на македонските власти. Връщането на сръбския език означава, че всички партии, независимо от политическите си различия, са единодушни по този въпрос… както и по темата за отношенията с България“, коментира Захариева. Според нея подобни действия са свидетелство за сближаване със Сърбия.

Първият ни дипломат определи датата на изборите на 4 април като „недоглеждане“. „Недоглеждане беше да се определи датата 4 април, точно на Великден за католици и арменци, президентът не покани професионални дипломати, нито мен. Надявам се да не е нарочно, за да бъдат затруднени нашите сънародници да гласуват“, изтъкна вицепремиерът.

Захариева напомни, че и изборите зад граница струват пари, но идеята е да отворим секции там, където има повече избиратели.

„Ваксините са доброволни и те трябва да останат такива. Ние трябва да убеждаваме гражданите с медицински аргументи, а не насила. Не бива да се изисква задължително ваксиниране, за да влезеш в една държава“, подчерта министър Захариева. По думите й в границите на ЕС това изискване ще бъде категорично нарушение на свободното движение на гражданите.

„Поръчали сме 12 милиона ваксини, но има изоставане на доставките и то е навсякъде в държавите от ЕС. Поръчана е и проверка в заводите на една от компаниите в Белгия, за да се види на какво се дължи това забавяне“, уточни Захариева. Тя бе категорична, че ако руската ваксина получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата, тогава ще се търси начин да се поръча и от нея.