За героя Симо Хаюха и безстрашните български горяни

0
250
Симо Хаюха Снимка: фейсбук Александър Йорданов

 

коалиция
Александър Йорданов

Александър Йорданов, фейсбук

ДНЕС ПОМНИМ САМО СИМО ХАЮХА!

От деня в който съветските агресори нападат независима Финландия и започва героичната за финландците и позорната за Съветите съветско-финландска война са изминали 81 години. Историческата памет е съхранила две имена: Симо Хаюха и Финландия. Имената на агресорите никой не помни. И с право. Съветският съюз отдавна го няма, изчезна в нищото. Докато Финландия си е Финландия! И вчера, и днес. Това е държава наш приятел в Европейския съюз. Жива е паметта и за Симо Хаюха – големият герой от съветско-финландската война.

Роден е Симо в несвобода. Руската империя е била окупирала родината му. Но от малък обиква свободата. Когато Финландия постига независимост той е невръстен малчуган – едва 12 годишен. Но вече знае, че свободата на отечеството трябва да се брани. И двадесет години по-късно той това и прави. Защитава своята Финландия.

Съветските нашественици никога не са знаели що е свобода, какво е да бъдеш свободен човек в свободна страна. Те са възпитавани само да окупират и грабят други народи. Живееха така, че само с винтовка в ръка можеха да видят чужда страна. Не случайно велики личности в нашата история като Раковски, Левски, Ботев, Стамболов, Захари Стоянов многократно са ни предупреждавали да се пазим от Русия. Знаели са защо го казват. Ние затова ги тачим и днес.

На 30 ноември 1939 г. СССР напада Финландия. Преди това, на 14 септември, неговата Работническо-селска армия нахлува в независима Полша. След това са окупирани Литва, Латвия и Естония. А България бе окупирана от съветските агресори в началото на септември 1944 г.

Съветските комунисти бяха зинали да погълнат целия свят. Но накрая загубиха всичко – и „строителството на комунизма”, и държавата си. Какъв само парадокс – световна фукня бе този Съветски съюз, пробутваха ни го за „велика държава”, а не изкара и 100 години. Пропадна. Няма го. А през жестоката зима 1939-1940 г. срещу него се изправя дребничкият на ръст, но с несломим дух финландец Симо Хаюха.

Той е доброволец във войната и е бил висок само 160 см. Но като отличен снайперист е отстрелял 705 съветски нашественици. И какъв само парадокс! Симо Хаюха надживя Съветския съюз. Героичният финландец почина на 92 години през 2002 г. Поучителна история. Защото целият огромен Съветски съюз не можа да достигне годините на Симо Хаюха. Съветският балон се спука. И днес помним само Симо Хаюха! Но ние, българите, трябва да помним, да знаем имената и на нашите неустрашими първи борци срещу наложения от съветските окупатори комунистически режим у нас. Да помним и знаем за великата съпротива на българските горяни!