За разлика от Радев полският президент с позиция по случая „Навални“: Да засилим санкциите срещу Русия

0
375
Анджей Дуда

Ограничаване за „Газпром“ в ЕС поиска Анджей Дуда

Полският президент Анджей Дуда призова за засилен санкционен натиск върху Русия и ограничаване на влиянието на „Газпром” в Европейския съюз /ЕС/. Това става в навечерието на срещата на външните министри на ЕС, на която те ще обсъдят стъпки срещу Русия заради ситуацията около Алексей Навални. Дуда нарече разговорите за по-строги санкции към Русия „абсолютно оправдани“ пред „ Файненшъл таймс“.

„Единственият начин да се направи това (да се принуди Русия да промени политиката си – бел. ред.) без пушки, оръдия и бомби е чрез санкции. Затова сме готови да помогнем за постигането на консенсус по този въпрос“, смята полският президент.

Той призова и за ограничаване на възможността за икономическо функциониране на „Газпром“ в ЕС, особено по отношение на нови споразумения и нови инвестиции.

„Мисля, че тогава ситуацията с такива въпроси като спазването на международното право, както и правата на човека и политическите права в Русия, ще започнат да бележат напредък, защото това ще бъде сериозна стъпка в сферата на руските икономически интереси “, категоричен е Дуда.

Полският президент предлага още шефът на европейската дипломация Жозеп Борел да посети Москва следващия месец, ако дотогава Навални не бъде освободен.