Иван Гешев: Не става дума за терористична заплаха за България

Това разследване е едно от първите в Европейския съюз с такъв предмет, обяви зам.-главният прокурор

0
98
полиция
Иван Гешев

Българските служби работят от една година за тази акция

В случая с арестуваната при мащабната спецоперация група чужди граждани за организиране и осъществяване на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група, не става въпрос за явни терористични действия или явна терористична заплаха за страната ни. Това каза на брифинг зам.-главният прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

В хода на разследването са иззети документи, 32 000 евро и други вещи. Задържани са 43 лица за срок до 24 часа.

Предстои в рамките на днешния ден от прокуратурата да преценят на колко лица ще бъдат повдигнати обвинения и ще им бъде взета съответната мярка за неотклонение, уточни Гешев, като посочи, че сред арестуваните освен сириецът, задържан като организатор на престъпната дейност, има и други чужденци, както и български граждани.

Той оприличи метода „хавала“ с финансист, който финансира всякакви незаконни дейности, които включват и терористични действия извън територията на страната.

Тази система има доста по-дълга история от съвременната банкова система. Това древна система за парични преводи, нещо като „Уестън Юниън“, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура.

Тази система се използва засилено след 90-те години. Системата е широко разпространена в ислямския свят, най-вече в арабските държави. В конкретния случай имаме данни, че такова финансиране е осъществявано от територията на България с цел определени дейности включително финансиране и логистика на лица и организации извън територията на България с профил тероризъм, каза Иван Гешев.

Тази година работихме по този случай с всички служби в България, включително и с европейските правоприлагащи органи. Това разследване е едно от първите в Европейския съюз с такъв предмет, заяви още зам.-главният прокурор.