Извънредно положение в България за един месец

0
178
Снимка: Pixabay

Предложението на Министерския съвет беше одобрено единодушно от депутатите

Народното събрание одобри предложението на Министерския съвет за въвеждане на извънредно положение в страната заради разпространението на заразата от новия коронавирус COVID-19.

Предложението беше прието с 201 гласа“за“, без „против“ и „въздържали се“.

Идеята за краен срок на извънредното положение е била на БСП, която опозицията е представила по време на председателския съвет, проведен преди началото на заседанието в пленарна зала.

Всички парламентарно представени групи обявиха, че подкрепят предложението на Министерския съвет.

„Ще дадем добър знак на народа, че в критични ситуации можем да се обединяваме”, обърна се премиерът Бойко Борисов към парламента преди гласуването. „Искаме това извънредно положение за един месец, главно заради недисциплинирани хора, които разнасят заразата”, обясни Борисов.

Той призова да не се затварят институциите, за да не се парализира икономиката.

„Благодаря на всички, които са на първа линия – доктори, сестри, санитари, за това което вършат и ще продължат да вършат в следващите дни. Ако се приеме нашето предложение, ще има актуализация, с която да бъдат стимулирани. Предложението е като се актуализира бюджета, да бъде само там, където се води битката на първа линия”, каза министър-председателят.

„Ситуацията преди два дни в света беше различна, днес е друга. Мерките, които въведохме от 28 февруари във Франция ще въведат от понеделник, в Германия от днес. Това е единственото решение срещу това чудо, наречено коронавирус, което съсипва света”, обясни Бойко Борисов.

Той посочи, че ще иска разговор с председателя на ЕК за затварянето на границите. „Нашите икономики в ЕС са отворени, свързани и затварянето на граници ще блокира стопанския живот, а нашите шофьори ще останат блокирани на границата, каза премиерът и добави, че ще опита да издейства „чист коридор“ за транспорта, защото в противен случай ще влезем в още по-лоша ситуация ”, каза премиерът.

Той подчерта, че искането за по-стриктни мерки е главно заради „недисциплинирани хора, които разнасят заразата”.

„Това е бактериологична война. В началото всички го подценяваха. Вчерашният ден беше като бомба – с изявления на всички лидери по света. Усещането на хората и извънредните мерки носят големи поражения. Нито една държава не е приложила нито една мярка повече от нас, не е направила нещо, което не сме направили ние”, каза още премиерът.

Преди премиерът изказване пред депутатите направи генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб за борба срещу новия коронавирус COVID-19. Той представи доклад за състоянието в страната, Европа и света, както и за предприетите мерки срещу новия коронавирус.

Мутафчийски предупреди, че и при нас ще има пик на заразата, той няма да ни подмине и заяви категорично, че „трябва да има ясни законодателно разписани правила”. „В тази ситуация едва ли половинчати мерки могат да дадат резултат.

Трябват по-широки правомощия за правителството, ситуацията се променя всеки час”, каза той.