КТБ осъди България в Страсбург заради отнетия й лиценз

0
86
Офисът на КТБ в центъра на София

Българските съдилища са отказали на банката надлежен съдебен контрол на решението за отнемането на лиценза й

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) категорично установи днес, 30 август, в свое заседание, че по казуса КТБ българските власти са погазили два члена от Европейската конвенция за правата на човека. Те се отнасят до правото на справедлив процес и правото на собственост.

Делото КТБ срещу България е свързано с отнемане на лиценза на търговската банка от БНБ и последвалото съдебно производство в България.

При констатирането на нарушенията Европейският съд по правата на човека приема по-специално, че българските съдилища са отказали на КТБ надлежен съдебен контрол на решението за отнемането на лиценза, а също така, че КТБ е била представлявана в съда от лица, зависими от БНБ, като не е успяла да изложи своята гледна точка.

Според Европейския съд отнемането лиценза на КТБ следва да бъде отменено, както и последиците от това решение.

Европейският съд по правата на човека не уважи материалните претенции на КТБ, свързани с предявеното финансово обезщетение. България обаче е задължена да преразглежда законодателството си, за да установи дали пропуски в него не са причината за подобни повтарящи се нарушения.