Корея с интерес да прави парно от боклук за София

0
30
Двамата премиери се поздравяват след срещата Снимка: Правителствена пресслужба

България иска директна самолетна връзка със Сеул

„Помолих Борисов корейски фирми да участват в изграждането на инсталация за RDF отпадъци „, каза днес корейският премиер Ли Нак-йон след срещата с българския си колега. Инсталацията ще бъде на столичната „Топлофикация”. Тя е на стойност 157 млн. евро, като общината осигурява 67 млн. евро със заем, а останалата част от финансирането трябва да дойде от еврофондове.

Ще засилим сътрудничеството с България в областта на туризма, културата и образованието, заяви още Ли Нак Йон. Той очаква посещението на Борисов да създаде чудесна възможност за задълбочаване на отношенията между двете страни.

На днешната среща двамата премиери са разгледали развитието на двустранните отношения, както и отношенията между Северна и Южна Корея . Също така тема на разговорите е било и постоянното нарастване на търговията и инвестициите между България и Корея.

„Двамата се съгласихме да подкрепим обещаващи бъдещи индустрии на двете страни като производство на батерии за електромобили и автомобили, за да се работи за създаване на работни места и икономическо развитие. Оценихме, че проектите за производство на слънчева енергия на корейските компании в България се е превърнали във важна основа за икономическото сътрудничество между двете страни. С подписания днес Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на енергетиката ще подсили сътрудничеството ни в областта на плана по обновяемата енергия“, коментира южнокорейският премиер.

Сред обсъдените теми са били и сътрудничеството във всикотехнологични области като науката и технологиите.

„Има много място за съвместно действие на двете страни в областта на отбраната и отбранителната промишленост. Обясних на премиера Борисов какви усилия полага корейското правителство за установяване на мир на Корейския полуостров и благодарим на българското правителство за подкрепата му към нашето. Премиерът Борисов и аз се договорихме да създадат предпоставки за бъдещи успехи и на взаимен просперитет“, добави още южнокорейският министър-председател.

Очакваме сътрудничество с Южна Корея в областта на батериите за електромобили, автомобилния сектор и туризма, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов. „Именно заради това бих извел на преден план взаимоотношенията между нашите университети и академии“, добави още той. Във връзка с обсъжданата през първия ден от посещението му тема за южнокорейски инвестиции в батерии за електромобили и акумулатори, Борисов заяви, че позициите на Южна Корея и България са се сближили. „Надявам се и на цялата политическа подкрепа на колегите от правителството на Корея и в автомобилната промишленост“, допълни премиерът.

От изявлението му стана ясно, че България и Южна Корея водят преговори и относно военно-промишлените комплекси, но реализацията им все още е далеч във времето.

Премиерът Борисов припомни и вчерашната тема, свързана с желанието на България да засили отношенията си с Република Корея и в областта на туризма: „Искаме да прикачим директната връзка с Хърватия – Южна Корея и към нас, за да засилим и туризма между двете страни“, обясни той.