Икономистите и юристите най-много в новия Столичен общински съвет

0
18
Заседателната зала на СОС

Днес съветниците полагат клетва

Икономист и юрист – това са най-често срещаните професии сред новите общински съветници в София. Избраните 61 души ще положат клетва днес заедно със спечелилата четвърти кметски мандат Йорданка Фандъкова, районните кметове и кметовете на кметства.

В новия СОС жените са само 13, с 10 по-малко от предишния. Има четирима лекари и всички те са от групата на ГЕРБ – националните консултанти проф. Иво Петров и проф. Асен Николов, хирургът Антон Койчев и д-р Веселин Милев, пише „24 часа“.

Иначе в най-голямата група – тази на ГЕРБ, ще има 27 души. В нея са архитектът от “Група град” Ивайло Петков, адвокатът и преподавател в СУ Георги Георгиев, икономистът Радослав Влахов, който бе шеф на общинското дружество “Пазари Изток” и в ръководството на АПИ, и шефът на ЦГМ Христиан Петров. Радиоводещият Симеон Колев и Димитър Вучев от тв “Европа” пък са двамата журналисти в групата. В нея са още мениджърът Борис Петров и директорът на 119-о училище Диян Стаматов, който е и бивш зам.-образователен министър.

От ГЕРБ вече обявиха, че ще номинират за трети мандат като председател на СОС политолога Елен Герджиков. Начело на групата отново ще е биологът Малина Едрева, която отговаря и за комисията по култура и образование. Част от групата на ГЕРБ са досегашният зам.-председател на СОС – икономистът Николай Стойнев, транспортният експерт Зафир Зарков и председателката на транспортния синдикат на КНСБ Екатерина Йорданова, досегашните шефки на екокомисията Лорита Радева и на тази по архитектура Силвия Христова.

В групата на ГЕРБ ще са съветниците Стефан Марков и Прошко Прошков, които досега бяха представители на Реформаторския блок.

В нея са и трима от СДС, които и досега бяха в СОС – археологът Борислав Бориславов, д-р Койчев и филологът Радослав Абрашев. Нов мандат с ГЕРБ получиха и педагожката Татяна Георгиева, химичката Анна Стойкова, икономистката Ваня Тагарева и юристът Ботьо Ботев. В групата на ГЕРБ има и най-много жени – 7.

Борис Бонев ще е първият независим член на СОС. Преди месеци той обяви, че се посвещава изцяло на каузата „Спаси София“. Той е завършил Сорбоната и 5 г. е работил в Париж за международни компании. Откакто е в София, 3 г. е в екипа на най-големия български производител и дистрибутор на биопродукти.

Във втората по големина група – на БСП, от 15 души само 3 са жени. В нея са управителят на “Дума” Иван Пешев, адвокатът Васко Тодоров, експертът по сигурност Иван Виделов, специалистът по строителен надзор Николай Велчев, кредитният анализатор Петко Димитров, който оглавява софийските млади социалисти, и бившата областна на София-град Диана Тонова. При БСП има четирима юристи и трима експерти по сигурност.

Начело на групата е лидерът на градската организация на БСП Калоян Паргов. В нея е и досегашният зам.-шеф на СОС Милка Христова, която е юрист. Групата допълват: досегашните съветници Иван Таков, Альоша Даков и Николай Николов. Таков е син на Янчо Таков и внук на члена на ЦК на БКП Пеко Таков. Даков е син на партизанина и виден политик от БКП Мако Даков. Представители на БСП са и юристът Владимир Данев, експертът по публична администрация Михаил Ставрев, ген. Иван Мечков и психологът Албена Кръстева.

Актьорът Веселин Калановски ще съчетава театъра с ангажиментите си в СОС. Той е част от 12-членната група на “Демократична България”. В нея са бившият съдия Методи Лалов, финансистът Владислав Панев, програмистът Михаил Паргов, докторът по математика от Минно-геоложкия университет Любомир Георгиев, политологът Яна Тодоранова и Симеон Ставрев – собственик на IT компания. Останалият 3-и кандидат-кмет арх. Борислав Игнатов също влиза в СОС, както и Тома Белев. Мандат в СОС повтарят досегашните съветници Марта Георгиева и Иво Божков.

Там след един мандат прекъсване се завръща Грети Стефанова, която ще води първото заседание днес като най-възрастния съветник.

Лидерът на ВМРО за Софийска област Владимир Митов е сред 4-мата съветници на партията. Нов мандат получават Карлос Контрера и каменоделецът Димитър Антов, които и досега бяха в СОС. Четвъртият е шефът на Националния младежки комитет на ВМРО Михаил Петров, който е адвокат.

Волен Сидеров сменя парламента с “Московска” 33. Освен лидера на “Атака” в СОС влиза и Борислав Иванов, който бе кандидат за кмет на “Люлин”.