Йорданка Фандъкова представи новата линия 123 с електробуси

0
35
Снимка: Канал 3

Тя ще свързва Слатина с „Цариградско шосе“, Студентски град и Симеоновско шосе

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи удължаването с нови 6 спирки на линия №123 от градския транспорт, която ще се обслужва от електробуси. Те тръгват по новия си маршрут от 17 януари.

На представянето присъства и заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев, бивш министър в служебното правителство на Марин Райков през 2013 година.

Инициативата да има такава транспортна линия е подкрепена от СОС по доклад на Дончо Барбалов, информира Йорданка Фандъкова. Линията по думите ѝ ще бъде удобна на жителите на район „Слатина“. Тя ще свързва „Слатина“ с Цариградско шосе, Студентски град и Симеоновско шосе.

„След първите две електролинии, както ги наричаме, които пуснахме в края на 2018 година, сега вече пускаме трета електрически линия и продължаваме до края на февруари с още две. Тоест три нови електролинии ще имаме в края на февруари“, подчерта Фандъкова.

„В моята програма за новия мандат ще заложим 10 нови електролинии. Автобусите, за които текат в момента процедури и има осигурено финансиране, до края на 2021 година ще се движат по улиците на София“, посочи Фандъкова. По думите ѝ така около 20% от всички автобуси по линиите в града ще бъдат електрически автобуси.

„Не съм съгласна с твърдения на общински съветници, че електробусите нямат място в София. Точно обратното. Аз съм привърженик по няколко причини. На първо място е екологията. Нулеви емисии и най-чистият за града градски транспорт. Техните първоначални разходи за закупуване са доста по-високи от газовите и дизеловите автобуси, но експлоатационните разходи и разходите за гориво са в пъти по-ниски“, каза още кметът на София.