Йордан Цонев: Хората на ДПС са пометени от тази власт

0
1096
Йордан Цонев

Цветанов е известен с лъжите си, заяви депутатът

„Хората на ДПС са пометени от тази власт. Няма нито един назначен човек от ДПС“. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев пред Нова тв.

Реакцията му бе по повод твърденията на опоненти и протестиращи, че партията му управлява заедно с ГЕРБ. „Кадри на ключови постове бяха изгонени, само защото са членове на ДПС. Какви глупости говорят тези хора?“, запита Цонев.

Той коментира и независимостта на съдебната система. „Независимостта е важно условие за правилното й функциониране. Законодателството, което приехме, предвижда отчетност на главния прокурор на всеки 6 месеца. Първият такъв е след 10 дни“, каза още Цонев.

„Приемаме препоръките на Венецианската комисия и европейските доклади, претворяваме ги в законодателство и не даваме време да видим дали механизмите са правилни. Веднага ще ви дам пример. ВСС се раздели на две. Колко време функционира той, че веднага го нападнаха? Когато говорим за реформа в съдебната система, трябва да сме наясно, че е нужно време, за да видим дали тя действа”, коментира председателят на ПГ на ДПС.

Той направи коментар и по темата с политическата криза у нас.

„Войната между Борисов и Радев започна междуличностно. Тогава предупредихме, че това ще доведе до институционална война, която ще разклати държавността, ще отслаби доверието в институциите и ще доведе до политическа криза. Това е цитат от наша констатация, направена преди три години. Можете ли да си представите колко рано ДПС е видяло потенциала на конфликта?“, поясни той.

Относно аферата „Апартаментгейт” Цонев заяви следното: „Не разсъждавам извън контекста на доказателствата. Да коментираш неща, които вършат следствия, прокуратура, съд, означава да си влязъл в детайлите, аз не съм. Откога вярваме на Цветанов? Той е известен с лъжите си. Няма нищо вярно в думите му”.