Кабинетът отпусна 2,3 млн. лв. за ремонт на Зографския манастир в Атон

0
25
Зографският манастир

С довършването на Банското крило ще бъде възстановен автентичният облик на обителта

Правителството отпусна 2,3 млн. лв. за довършването на ремонта и реконструкцията в Банското крило на Зографския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон.

В момента то е необитаемо и се намира в тежко аварийно състояние. Допълнителните финансови средства са необходими по повод искане на игумена на Зографския манастир Негово Вископреподобие архимандрит Амвросий.

Източното крило е построено преди двеста година със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него великият български будител Паисий довършва своята „История славянобългарска“.

С довършването на Банското крило ще бъде възстановен автентичният облик на манастира, който през вековете е бил стожер на българската духовност. Поддръжката и грижата от страна на държавата е с цел да бъде съхранен славянобългарският характер на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“.

Кабинетът отпусна още 0,9 млн. лв., които ще отидат за ремонтни дейности на храмове в Ловчанската епархия и за започване на дейности по консервация, реставрация и адаптация на Ибрахим паша джамия, Разград.