Калоян Методиев: Имахме сериозни разминавания с президента, аз уважавам конституцията

0
658
Калоян Методиев Снимка: Нова

Между сватбата в Правец и тържеството в „Боровец“ избрах „Боровец“, казва бившият началник на кабинета на Радев

„Имахме сериозни разминавания с президента, аз уважавам конституцията и партийната система, не приемам командния стил, явно съм засегнал егото му, за мен политиката е диалог, трябва да се градят мостове“ . Това заяви пред БТВ Калоян Методиев, който преди десетина дни напусна поста началник на кабинета на президента Радев с мотива „поради разминаване в оценките, методите и целите на политиката (не в конюнктурен смисъл)“.

„Повод за напускането ми беше посещение от моя страна на празненство по случай избирането на Нинова за председател на БСП. Покани ме Нинова, с която се познавам отдавна, още в качеството ми на анализатор, на университетски преподовател. Аз нося отговорност за постъпката си, не съм откраднал, не съм убил никого. Не бях уведомил преди това президента, бях поканен там в лично качество, това беше частно тържество, не партийно“, разказа Методиев.

„Имахме разговор с президента, попита ме дали съм бил на тържеството с Нинова на „Боровец“, от разговора ни стана ясно, че не може повече да продължаваме така. Казах, че си тръгвам, написах си оставката и веднага я депозирах в деловодството и я обявих във фейсбук. Явно съм засегнал егото на президента“, допълни Методиев.

Между сватбата в Правец /на сина на Илияна Йотова, където беше президентът – бел. ред./ и тържеството в „Боровец“ аз избрах „Боровец“, каза той. Уважавам Нинова, тя има изключителни лидерски качества, подчерта той.

Имаше наслагвания за нашите разногласия с президента, каза още Методиев. И изброи: по ред въпроси – например по конституционните промени, които вървят през годината, аз смятах, че те не могат да вървят без парламентарните партии. По кадровата политика сме имали разминавания, по начина на говоренето. Дори по обръщенията му, не може по всеки повод да правиш обръщения, каза още Методиев.

Аз уважавам конституцията, не съм съгласен на празни удари във въздуха. Не може да излезеш извън дрехите на конституцията. Политиката е диалог, трябва да се градят мостове, най-важното в политиката е, като кажеш нещо, да има последващ резултат.

Исках да има повече динамика в политиката на президента, да се привлекат повече млади хора. Командният стил ми е чужд, предпочитам партийната система, университетското ми образование изисква по-разчупено поведение, разказа Методиев за разминаванията си с президента.

Не одобрявам акции като превземане на парламента, агресията винаги капсулира и отблъсква хората, каза Методиев. За мен протестът трябва да е легитимен, подчерта политологът.