Каракачанов: Промени в кабинета ще има

0
21
Снимка: архив

Коалиционният съвет разписва ясен план до края на мандата

Промени в кабинета ще има, но те ще се обсъдят по време на предстоящия коалиционен съвет. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов в Търговище, където наблюдава изпитанията на последните 2 ремонтирани танка Т72. Той посочи, че е съгласен с част от исканията на протестиращите. Важно е дали тези хора ще постигнат диалог и нещо реално чрез протеста, или ще бъдат жертва на гладни за власт политици, заяви вицепремиерът.

„Мисля, че разговорът на коалиционния съвет трябва да бъде много откровен и ясен. И оставащите 8 месеца да бъдат разписани какво се случва – септември какво се случва конкретно, октомври какво се случва, какво се случва до края на мандата. Не е смисълът да печелиш само вота на недоверие, хората да се приберат, политиците да се успокоят и да продължат по начина, по който, видно е, на една част от обществото не им харесва”, заяви Каракачанов, цитиран от Нова тв.

Продължават процесите на повишаване на бойните способности на Българската армия, модернизация, ремонт на съществуващата техника и придобиване на нова, увери още Каракачанов в Търговище. „Това е част от амбицията, която сме си поставили: аз като министър, военното ръководство, командирите на видовете въоръжени сили – да модернизираме и да повишаваме боеспособността на Българската армия“, посочи министърът.

По думите му освен вече сключения договор за новите бойни самолети, преговорите за нови бойни кораби за Военноморските сили и бойни машини за Сухопътните войски, се извършва ремонт на съществуващата техника. Специално на танковете, използвани от Сухопътните войски, подобен заводски ремонт не е правен от 10 години. Поддържат се и се ремонтират и основните бойни самолети, използвани от Военновъздушните сили.

„Моята амбиция е до края на този мандат да свършим толкова работа, колкото не е вършена в последните 30 години“, подчерта министърът и допълни, че последните години са вложени значителни средства за модернизация на Българската армия. По думите му – намалява процентът на незаетите длъжности във Въоръжените сили, расте броят на кандидатите за военна служба и това е пътят за преодоляване на некомплекта в Българската армия в следващите години.

Изпитванията на ремонтираните танкове се проведоха пред комисия от Сухопътните войски на полигона на завод „ТЕРЕМ – Хан Крум” ЕООД. На тях присъства и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.