Каракачанов: Скопие разчита Германия или Америка да ни натисне и да клекнем

0
30
каракачанов
Красимир Каракачанов

Сложили са в комисията човек с ужасяващи писания по македонските медии, казва вицепремиерът

„Скопската страна е предприела смяната на един от членовете от тяхна страна, когото явно са преценили, че не е много активен антибългарски, и го заменят с един друг, който, ако му прочетете писанията по македонските медии само допреди няколко дена може да се ужасите.

Това за мен е лош знак, това показва, че те нямат намерение да водят честен диалог и продължават да разчитат, че някой ще ни натисне – било Германия, било Америка, било брюкселската администрация, да клекнем. Това са сигналите, които аз разчитам. Нека, дано не съм прав, да видим днес как ще приключи работата на комисията, но не очаквам чудеса от храброст от скопска страна“, заяви той.

„Говориш за приятелство с България, в същото време бяха направили, вероятно погрешка, един паметник на Борис Сарафов. Тоест човекът, който направи Илинденското въстание в Македония, офицер от българската армия, поручик Борис Сарафов. Доколкото разбирам, даже имам снимка, свалили са го и са го вкарали в едно предприятие да го режат и разтопяват. Това жест на честване на обща история ли е? Мисля, че е точно обратното“, заяви още той.

Каракачанов отправи и препоръка към политиците в Скопие – „да спрат да лежат на оная кълка, на която лежат до момента и да чакат някой да притиска България“. „Да си спазват договора, да бъдат честни, да се държат почтено иначе честно казано не виждам какво могат да очакват положително от нашата страна“, заяви той.

Президентът Румен Радев също коментира и предстоящото заседание на българо-македонската комисия.

„Хората от комисията са професионалисти, те ще търсят и отстояват, както и досега, историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми към тях е, че политиците не могат да абдикират от този важен за България и Македония и ЕС процес.

Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на уважение на историята и добросъседството, и уважението на нашата идентичност и език, заяви той.

„Това е отговорност преди всичко на страната, кандидат за член на ЕС. За компромиси има място винаги, но те не могат да се извършват с история, идентичност и език, или с искане за национални малцинства, подчерта още Радев.