Каролев на съд за нарушаване на мерките срещу епидемията

0
17
Владимир Каролев

Той е обвинен и за подбуждане на хората към извършване на престъпление

Прокуратурата е внесла обвинителен акт в съда срещу бизнесмена Владимир Каролев за нарушаване на противоепидемичните мерки и подбуждане на хората към извършване на престъпление. Това съобщиха от прокуратурата.

Владимир Каролев ще отговаря за това, че на 22.03.2020 г. предприел пътуване от София към Разлог по време на пандемия и извънредно положение, свързани със смъртни случаи, става ясно от съобщението на прокуратурата. Пътуването не било неотложно – съгласно заповед на министъра на здравеопазването по това време през КПП-тата се пропускат хора само в случаи на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес.

Едновременно с това Каролев явно подбуждал обществото към извършване на престъпление, като публикувал в страница в социална мрежа информация за това как избрал откъде да напусне София, начина на преминаване през КПП и демонстративно изразил пренебрежителното си отношение към въведените противоепидемични мерки. На 23.03.2020 г. в публикация в социална мрежа Каролев описателно посочил разходките между Разлог и Банско и указал по какъв начин другите хора могат да заобикалят и нарушават забранителните мерки, посочени в заповеди на министъра на здравеопазването, пише още в съобщението на прокуратурата.

По случая било образувано досъдебно производство, като спрямо Каролев е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева. Предстои делото срещу обвиняемия да продължи в съда.