КАТ и общината в акция срещу замърсяващите коли в София

0
65
Смог в София Снимка: архив

Превишаването на допустимите норми на вредни емисии от ауспуха на колата е посочено в закона като техническа неизправност

От сряда, 12 февруари, в София започват проверки за замърсяващи автомобили. Съвместни екипи на КАТ и на Столичния инспекторат ще проверяват техническата изправност на очистващата инсталация на автомобилите. Целта е да се отстраняват от трафика в столицата превозни средства, които замърсяват въздуха, съобщава „Дневник“.

Проверките са по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова и ще се извършват на уличното платно чрез мобилни газанализатори. Те бяха купени от Столичната община и предоставени на КАТ. Досега уредите се използваха само в пунктовете на Пътна полиция.

„При установяване на вредни вещества в изгорелите газове на автомобила, полицаите ще санкционират според Закона за движение по пътищата“, обясниха за „Дневник“ от Столичната община.

Според Закона за движение по пътищата, чл.171, контролните органи могат да спрат временно от движение превозни средства за техническа неизправност до отстраняването й. Превишаването на допустимите норми на вредни емисии от ауспуха на колата е посочено в закона като като техническа неизправност.