КЗК отхвърли жалбите срещу избора на концесионер на летище София

0
39
Летище София

Претендентите в конкурса могат да обжалват пред Върховния административен съд

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) определи като неоснователни жалбите срещу избора на нов концесионер на Летище София. Това става ясно от публикувано в петък (15 ноември) решение в обем от 284 страници на сайта на регулатора, съобщи Economic.bg. Така антимонополният орган на практика потвърди избора на консорциума „Соф Кънект“, който бе класиран на първо място сред кандидатите, желаещи да управляват аеропорта през идните 35 години.

Резултатите от надпреварата бяха обявени на 17 юли. Тогава стана ясно, че „Соф Кънект“, в който участват наземният оператор на летище Мюнхен, френският инвестиционен фонд „Меридиам” и строителна компания „Щрабаг”, е събрал най-много точки – 86.12.

На второ място беше класиран консорциумът „Еърпортс де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ с 80.31 т. Трети остана „Фрапорт България“ с 80.19 точки,  четвърти – консорциум „Витоша“ с 78.42 т., и пети – консорциум „ССБ София Еърпорт“ – с 66.15 т. И четиримата претенденти побързаха да направят официални възражения. А КЗК обяви решението си да ги „остави без уважение“ на 14 ноември. Сега те имат право да обжалват пред тричленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок, считано от датата на съобщаване на решението на страните.

По-рано този месец „Соф Кънект“ покани журналисти от България да посетят летището в Мюнхен, за да им представи подробно своята концепция за развитие и на българския аеропорт, по подобие на този в германския град. „Печалбата на летище София може да се увеличи значително и която и компания да бъде окончателно определена за концесионер на аеропорта, трябва да си постави това за цел“ – това коментираха тогава пред репортер от Economic.bg представители на консорциума.