КЗК спря сделката за ЧЕЗ

0
11
чез
Снимка: архив

ЕРП-то обмисля иск в международен арбитраж

КЗК забрани на компанията „Еврохолд” да придобие българските активи на ЧЕЗ. Това става ясно от решението на антимонополния орган. Според комисията, ако сделката бъде осъществена, това ще доведе до пораждане на конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор. „Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти”, пише още в решението на КЗК.

Заключението на антимонополния орган е, че сделката би довела до установяване или засилване на господстващото положение на обединението от компании и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари.

„ЧЕЗ е готова да използва всички законни средства за защита и прилагане на нашите права. Ще планираме следващите си стъпки, когато се запознаем напълно с обосновката на решението на Българското антимонополно ведомство. Ще разгледаме възможността да използваме правни средства срещу решението на антитръстовия орган или да подадем иск в международен инвестиционен арбитраж. През целия процес на продажба ЧЕЗ продължи да управлява правилно своите компании, инвестира в развитието на българската дистрибуторска мрежа и провежда дейности за подкрепа на местните общности в рамките на корпоративната социална отговорност. Нищо от това няма да бъде засегнато от решението на антитръстовия орган“, заявиха още от централата на ЧЕЗ в Чехия за Нова тв.