Ким Чен Ун май все пак е жив, 55-метровата му яхта акостирала във Вонсан

0
42
Снимка: туитър

Вероятно се е скрил от китайския вирус във вилата си на морето

55-метровата яхта на севернокорейския лидер Ким Чен Ун акостира близо до вилата му в крайбрежния курорт във Вонсан, показват нови сателитни изображения.

Сателитните снимки предполагат, че той е жив и здрав, защото всеки път, когато една от лодките на Ким акостира до вилата през последната година, се потвърждава, че той е там, включително и през май миналата година, когато той изчезна от очите на обществото за няколко седмици.

Спекулациите за здравето и местоположението на Ким избухнаха след безпрецедентното му отсъствие от празненствата на 15 април в чест на рождения ден на покойния му дядо и основател на Северна Корея Ким Ир Сен.

Във вторник уебсайтът за мониторинг на Северна Корея NK PRO съобщи, че търговските сателитни снимки показват, че лодките, често използвани от Ким, са направили движения, които предполагат, че той или неговият антураж може да са в района на Вонсан, пише Reuters, като се позовава на доклад от американския проект за мониторинг на Северна Корея North 38.

Длъжностни лица в Южна Корея и Съединените щати твърдят, че е правдоподобно Ким да остане там, вероятно, за да избегне излагането на новия коронавирус и изразяват скептицизъм, че има някакво сериозно заболяване. Те обаче припомнят, че здравето и местоположението на Ким са строго пазена тайна, а и е трудно да се получи достоверна информация от Северна Корея.

Последният път, когато официалните медии в Северна Корея съобщиха за местонахождението на Ким Чен Ун, беше, когато той председателстваше среща на 11 април, но тогава имаше почти ежедневни съобщения за него, писма и дипломатически съобщения.

Морският комплекс на Ким във Вонсан, на източния бряг на страната, е осеян с вили за гости и се обслужва от частен плаж, баскетболно игрище и частна гара, според експерти и сателитни снимки. Миналата година беше започнато и изграждането на писта за конна езда.