Кметът на Перник: Язовир „Студена“ има вода за 10 дни

0
43
Станислав Владимиров

Риск за водоснабдяването на София няма да има, твърди кметицата на София Йорданка Фандъкова

В рамките 10 дни язовирът „Студена“ ще достигне до „мъртвия си обем, като транзитът на вода от „Белмекен“ през София ще бъде единствената възможност за перничани. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров по време на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, на което се разглежда предложението за разрешаване на водната криза в Перник.

„Всички вие виждате и следите през медиите какво се случва в моя град последните два месеца. На воден режим сме, вече близо месец сме в бедствено положение. Въпреки че бяха предприети някои мерки от страна на Министерския съвет за увеличаването на притока към язовир „Студена“, те не дадоха така очаквания ефект. В момента обемът на язовир „Студена“ е в критичния си минимум“, заяви Владимиров.

Той посочи, че ежедневно продължава да се понижава обемът на язовира. „В рамките на може би десетина дни, две седмици, ние ще достигнем до така наречения „мъртъв обем“ и ще се наложи да черпим вода от основния изпускател“, обясни Владимиров.

Според него е цяло чудо, че този проблем не е прераснал в по-мащабна криза от друг характер. „Надявам се до няколко дни да започне и подмяната на водопреносната ни мрежа“, уточни Станислав Владимиров.

„Риск за водоснабдяването на София няма да има, ще подкрепя само решение, което дава 100-процентова гаранция за софиянци“, категорична беше кметицата на София Йорданка Фандъкова.

„Ако имаме възможности да помогнем, сме задължени да го направим, но, разбира се, няма да допуснем една криза да се решава с потенциална друга криза”, каза столичният кмет.

Фандъкова заяви, че за нея интересът на софиянци е на първо място. „Пред тях е моята отговорност и няма да допусна дребни политически спекулации на тази тема”, каза тя.

На заседанието в Столична община присъстваха ресорните министри – на регионалното развитие Петя Аврамова и на икономиката Емил Караниколов, както и новият екоминистър Емил Димитров.

В събота на извънредна среща в МС беше взето решение за водната криза в Перник, според което, за да бъдат задоволени битовите нужди на перничани, ще бъде изграден водопровод, по който да стига водата от язовир „Белмекен“ до Перник през инфраструктурата на ВиК София. Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни тогава, че ще свика извънредно заседание на инженерната комисия в Столичния общински съвет, за да се вземат необходимите решения.