КНСБ: 2472 лева е издръжката на живот на четиричленно домакинство

0
276
доходи
Пламен Димитров, председател на КНСБ

За година се е повишила с 63 лева

2472 лева е издръжката на живот на едно четиричленно домакинство в България. Средно за едно лице сумата е 618,15 лв. От началото на годината издръжката се увеличава с 63 лева. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция, предаде репортер на Novini.bg.

Този ръст до голяма степен се дължи на динамиката на ръста на стоките и услугите, както и на поскъпването на живота.

„Ако през 2018 г. нарастването се дължи на нехранителните стоки и услуги, то през последното тримесечие на 2019 година причината са хранителните стоки. Хлябът нараства с 8,1%, месото – 8%, при млечните продукти също има ръст“, заяви главният икономист в КНСБ Виолета Иванова.

Издръжката на живот за едно четиричленно семейство в София е 3259 лева, посочи Иванова. За да покрие тези критерии на един работещ са му необходими 1629 лева на месец. Нетната работна заплата в столицата изостава с 19%. Положителна тенденция е, че тази тенденция се е свила през последните години.

Средният доход на всеки от двамата родители в семейството не трябва да е по-нисък от 1236 лева, посочват експертите. От данните става ясно още, че нетната работна заплата в страната изостава с 55% от необходимата за нормален живот в страната. Тази разлика се усеща най-много във Видин, Благоевград и Кюстендил. Има области, където тази разлика се свива – Разград, Търговище, Пловдив.

Димитров категорично се противопостави на предложението първият ден от болничните да отпадне. Той призова да се премине към протести, ако исканията на синдикатите не бъдат чути. „Отправяме апел към всички български работещи да се мобилизират и да бъдат готови за участие в това общо действие. Казахме ясно, че това няма да стане. Няма да го допуснем да се случи“, подчерта президентът на КНСБ.