Комисиите в НС приеха на първо четене бюджета за 2021 г.

0
15
Кирил Ананиев Снимка: Investor

Бюджетът е адекватен на разразилата се пандемия, каза пред депутатите финансовият министър Кирил Ананиев

Финансовата, здравната и социалната комисия одобриха на първо четене проектозакона за държавния бюджет за 2021 г. на съвместно заседание в парламента.

„Бюджетът беше разработен в безпрецедентни условия, при които огромен брой държави се бориха с всички сили и средства за ограничаване разпространението на пандемията от COVID-19 и последвалия спад на икономическата активност и заетост. Бюджетът за 2021 г. е продължение на провежданата последователна и балансирана фискална политика в последните години в условията на макроикономическа стабилност, продължение на следваните от правителството политики и приоритети. Адекватен е и на разразилата се пандемия и по нищо не се различава като концепция от бюджетните решения на останалите държави, членки на ЕС“, заяви пред депутатите финансовият министър Кирил Ананиев.

Очаквано редица критики се чуха от страна на опозицията. Депутатът от БСП Румен Гечев за пореден път обвини управляващите, че проектобюджетът е предизборен и е насочен към осигуряване на гласове за предстоящите догодина избори, а не за постигане на финансова стабилност на страната.

В преходните и заключителните разпоредби се прави актуализация на бюджета за настоящата година. Освен средства за някои важни инфраструктурни проекти, с нея ще бъдат отделени и 50 млн. лева на ЦИК за започване на подготовка за машинното гласуване, съгласно последните промени в Изборния кодекс. Останалата част от парите ще бъдат отпуснати догодина.

В планирането на държавните средства за 2021 г. е предвидено още минималната пенсия за стаж и възраст да достигне 300 лева, а максималната ще е около 1400 лв. Осъвременяване ще има и на останалите пенсии след средата на годината. Максималният осигурителен доход ще се запази 3 хил. лева.