Комисията по досиетата е разкрила над 15 000 агенти на ДС

3000 души не са оповестени, защото са починали

0
116
досиета
Над 15 000 души са разкрити като агенти на ДС

287 780 души са проверени за принадлежност към комунистическите спецслужби

Комисията по досиетата съхранява 2 592 421 картотеки и работи с 93-ма души администрация, каза по време на кръгла маса „Комисията по досиетата – настояще и бъдеще“ в Народното събрание председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, съобщава Фактор. 

На базата на съществуващите документи Комисията е установила принадлежност към бившите служби за сигурност на 15 192 лица. Оповестените лица са 12 404, съобщи Костадинов. „Защо има разлика в тези две цифри? Разликата е съгласно изискванията на закона. Чл. 30 ал.1 т.1, не разрешава на Комисията да оповести, да информира обществеността за принадлежност на лица, които са починали. Това е основната причина за тази разлика”, обясни председателят на Комисията по досиетата.

До края на 2017-та година са проверени над 287 780 лица за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Най-наситени проверки са били извършвани в годините, когато в страната са били провеждани различни видове избори. През задължителна проверка на хора, участващи в управлението на страната, до този момент са преминали 141 985 български граждани. Това са хора, които по един или друг начин са участвали в управлението на страната и са преминали тази задължителна проверка

„Основната задача на Комисията беше да се съберат всички архивни документи, свързани с бившите служби за сигурност. Целта ни е да дадем възможност на тези, които искат да се запознаят с документите, да го направят, както да дадем възможност и на изследователите да си свършат работата“, каза шефът на Комисията по досиетата. „Поставихме си задачата България да догони страните, които бяха напред в отварянето на архивните документи – Германия, Чехия, Полша“, добави той. 

Евтим Костадинов поясни, че централизираният архив на Комисията по досиетата е открит на 8 февруари 2011 г. Разположен е на площ 11 декара, с 13 постоянни архивохранилища и 9 архивохранилища за временно съхранение на делата. Те са снабдени с изключителна защита, отговарят и на специфични изисквания за съхранение на архива.