Коронавирусът влезе в над 20 училища в София

0
22
Снимка: Pixabay

Няма хоспитализирани ученици, повечето деца са само носители, каза д-р Данчо Пенчев

Сериозен ръст на случаи на заразени деца и учители в столичните училища отчитат от РЗИ в столицата две седмици след старта на учебната година.

В над 20 от учебните заведения са установени заразени ученици и учители, съобщи за Dariknews директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Става въпрос обаче за единични случаи. „Засега нямаме нито едно огнище в софийско училище“, коментира д-р Пенчев.

Към момента няма хоспитализирани ученици с COVID-19, заяви още шефът на столичната РЗИ, която следи ситуацията в над 200 училища.

„В повечето случаи при учениците става въпрос само за носителство“, допълни д-р Пенчев.

От изследваните до момента около 600 учители на територията на София пък много малък процент имат изградени антитела.

Сред педагозите обаче за разлика от развоя на инфекцията при децата е налице клиника на заболяването, но като цяло няма тежки случаи, обясни д-р Пенчев.

Подробни данни за заболеваемостта в учебните заведения на територията на столицата ще бъдат изнесени по време на първата пресконференция на Националния щаб за борба с коронавируса в четвъртък.

Попитан защо в повечето училища в столицата учениците седят по двама на чин, директорът на РЗИ-София коментира, че в някои учебни заведения децата са настанени по едно на маса, но прилагането на мерките е изцяло въпрос на организация от страна на училищното ръководство.

По-рано днес стана ясно, че поредният случай на заразата в училище е регистриран в 119-о СУ в столицата, където една паралелка от пети клас е под карантина заради свой съученик.