Костадин Ангелов: Ваксинирането е пътят към победата над това заболяване

0
38
Снимка: soycarmin.com

Ваксинационният щаб ще реши кой ще е първият имунизиран, може да съм и аз, казва министърът

Ваксините пътуват към България, на 25-и вечерта или на 26-и сутринта минават българската граница. На 27 декември ще е първият ваксиниран у нас. Има вероятност и аз да съм първият ваксиниран българин, това ще се реши предния ден от ваксинационния щаб. Това заяви пред бТВ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Ваксинирането е пътят към победата над това заболяване. Всички ваксини, достъпни за европейските граждани, ще дойдат в България във времето, когато те ще пристигнат и в Европа. Българските граждани ще имат достъп до същите ваксини, какъвто достъп имат и европейските граждани, подчерта Ангелов.

Започваме с фазите – първа фаза обхваща лекарите в болниците, фармацевтите, тези на първа линия, стоматолозите. Започваме ваксинацията в лечебните заведения, след това в РЗИ, мобилни кабинети. Моят ангажимент е всеки едни българин, който е заявил желание да се ваксинира, до него да достигне ваксината. Когато започнем ваксинирането извън първа фаза, ще започне организацията така, че всяка една институция, попадаща в обхвата на фазата за ваксинирането, да събере желаещите хора да се ваксинират. Ще кажем и какъв ще е редът и мястото за ваксиниране, каза още Ангелов.