Костадин Ангелов: 33 случая с британската мутация на коронавируса са доказани у нас

0
29
Проф. Костадин Ангелов

Вече се предава вътрешно – има заразени, които не са ходили във Великобритания, посочи министърът

В България вече са доказани 33 случая британската мутация на коронавируса. Това съобщи пред БНТ министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

По думите му вече има вътрешно предаване, тъй като са засечени хора, които нямат пътувания във Великобритания през последните месеци.

Той допълни, че през февруари ще може да се изира с коя ваксина да се ваксинираме. „Ваксинирането не е надбягване, а е много дълъг маратон, няма значение как бягаме в началото“, подчерта здравният министър.

Той посочи, че в Израел – страната, сочена като пример за броя на ваксинираните и ограничаването на инфекцията, през последната седмица има по 8000 нови случая на ден, а 1000 души са в интензивни отделения.

Костадин Ангелов коментира и мерките срещу разпространението на заразата: „Считаме, че постепенното разхлабване на мерките е правилният път. Не мисля, че част от пандемията ни убягва. Постижението се дължи на усилията на изключително много сестри и лекари в България.“

Министърът поясни, че е провел няколко срещи и отварянето на заведенията не може да бъде съвкупно с всички останали браншове, тъй като „може да изтървем каишката“.

„Не играя роли, моето решение е като лекар, в резултат от клетвите, които съм полагал – Хипократовата и тази в парламента.“ – увери министър Ангелов.