Костадин Ангелов: Най-засегнати от коронавируса са децата

0
117
Костадин Ангелов

Успешно контролираме разпространението на заразата, посочи здравният министър

Най-засегнати от новия коронавирус са лицата на възраст от 15 до 19 г. и от 10 до 14г., съобщи на парламентарен контрол здравният министър Костадин Ангелов. Той обясни, че при тях COVID може да протече асимптомно и затова е издал заповед за онлайн обучение.

„Мярката цели забавяне на пандемията, за да се намали заразяването на педагогическия персонал и техните близки. Преустановяването на учебния процес и досега се прилага при сезонния грип“, изтъкна здравният министър.

В тази връзка министърът на здравеопазването защити решението си с факта, че в страната е регистриран подем в заболяемостта сред учениците в гимназиален и в прогимназиален курс.

Костадин Ангелов обясни, че към датата на издаване на заповедта му, с която се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на образование – 27 октомври, епидемичната обстановка у нас, се е характеризирала с непрекъснато нарастващи показатели за епидемично разпространение.

„Успешно контролираме разпространението на заразата“, подчерта министър Ангелов, като припомни въведените временни противоепидемични мерки – носене на маски и нуждата от придружител на лица под 18 г., за да посещават търговските центрове. Той се ангажира при промяна на епидемичната обстановка да ги допълват или променя, за да се овладява епидемичното разпространение на заразата с оглед защита на здравето на населението.