Костадин Ангелов: Не се налага затягане на епидемичните мерки

0
17
Проф. Костадин Ангелов

Има достатъчно легла в болниците, увери министърът

Не се налага затягане на епидемичните мерки, нито налагане на нови мерки. Единственото, което ще направим, е затягане на контрола за спазване на съществуващите мерки. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на седмичния брифинг на националния оперативен щаб в Министерство на здравеопазването.

Налични са 7307 легла за лекуване на коронавирус, като 1108 легла има в интензивни отделения. Заетостта е 14% на леглата за консервативно лечение, 5% е заетостта в интензивните отделения.

Няма увеличаване на хоспитализираните пациенти по лечебни заведения, дори има намаление спрямо миналата седмица, увери проф. Ангелов и заяви, че хората трябва да бъдат абсолютно спокойни.

По отношение на заразените медицински служители към 7 октомври те са 26-има. По отношение на училищата към днешна дата общият брой заразени деца и ученици е 101, а карантинираните са 2 268. Общият брой на заразени учители в детски градини и училища – 133, а карантираните са 119. Цифрите показват, че 3 са карантинираните паралелки на 1000. „Имаме ниски нива на заболеваемост на учителите и учениците“, категоричен бе здравният министър.