Денков нареди на подалите оставки областни управители да вземат спешни мерки срещу наводнения

0
67
Николай Денков КАДЪР: БНТ

От тях се очаква още днес да проверят невралгичните точки, на които могат да се появят свлачища или да се стигне до преливане на вода

Премиерът Николай Денков ще изиска от всички областни управители да вземат спешни мерки за превенция срещу евентуални наводнения.

С оглед на метеорологичната прогноза за следващите дни от тях се очаква още днес да проверят невралгичните точки, на които могат да се появят свлачища или да се стигне до преливане на вода, посочват от правителствената информационна служба.

Министър-председателят е провел среща с ръководителите на институциите, пряко ангажирани с отстраняването на щетите от вчерашните наводнения, на която е станало ясно, че е необходима бърза организация по региони за почистване на деретата и оформянето на диги на местата с най-голям риск.

Четири екипа на ГДПБЗН и в момента отводняват в Берковица, продължават усилията за снижаване на нивото на язовирите „Клисурица“ и „Огоста“. Необходими са спешни действия на местната власт с помощта на държавата за почистване на дерето при язовир „Огоста“, което е превърнато в нерегламентирано сметище.

Близо 100 военнослужещи и техника от състава на 10-и механизиран батальон във Враца се включват днес в дейностите по преодоляване на последиците от наводнението в Берковица. В готовност са и доброволци, които могат да участват в разчистването на наносите. Очаква се да се включат активно пътноподдържащите фирми по места.

МВР ще възложи проверка за причините за поредното наводнение, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Премиерът Денков благодари на всички институции, които реагираха бързо и адекватно на тежката ситуация във вчерашния ден и през изминалата нощ.

Днес екипи на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане ще обходят засегнатите от наводнението места и ще преценят необходимостта от социална подкрепа за пострадалите.