КПКОНПИ ще глоби 374 кметове и съветници за забавени имотни декларации

0
49
корупция
Снимка: архив

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков декларира банкови депозити за 1.5 млн. лева, а зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев – 827 хил. лева

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ ще глоби 374 кметове, зам.-кметове и общински съветници, които не са подали в срок декларации за имущество и конфликт на интереси. По закон глобата е от 1000 до 3000 лева, а в случаи на неподаване на декларация комисията започва проверка на лицето.

Днес тя публикува декларациите на 5116 лица, които са представители на органите на местната власт след изборите миналата есен.

В Столичния общински съвет най-много имоти декларират гинекологът проф. д-р Асен Николов и кардиологът проф. д-р Иво Петров от ГЕРБ и Владислав Панев от „Демократична България“, пише „Дневник“. Заедно със съпругата си Николов декларира три апартамента в София, два гаража и две вили, а Петров и съпругата му – четири апартамента и къща в София, както и два гаража. Заедно със съпругата си Панев декларира четири апартамента в София, един в Димитровград и един в Холандия, за които имат две ипотеки. Панев има акции в 37 компании. Имотите и на трите семейни двойки са на стойност от около 900 хил. лева.

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков декларира банкови депозити в размер на около 1.5 млн. лева, а зам.-кметът по транспорта на Столичната община Кристиан Кръстев – около 827 хил. лева. Общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев декларира 71.6 хил. лева на депозити.

Новият кмет на Ямбол Валентин Ревански заедно със съпругата си декларира над 30 къщи, вили и парцели най-вече в села в областта, както и десетки ниви. Двамата декларират депозити над 400 хил. лева.