Шефката на спецпрокуратурата: Не сме нахлували в президентството, бяхме въведени там от Димитър Стоянов

0
1329
Валентина Маджарова Снимка: Даринюз

Няма подслушвани политици, бе категорична Валентина Маджарова

Не сме нахлували в президентството, бяхме въведени там от административния секретар Димитър Стоянов след разрешение на съда“. Това заяви на пресконференция административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Думите й са по повод манипулациите, че прокуратурата е нахлула на „Дондуков“ 2, за да извършва обиски по досъдебното производство срещу съветниците на президента Румен Радев.

„Искам да направя един анализ на делата. Към 2020 г. спецпрокуратурата е наблюдавала 274 дела за корупционни престъпления. Общо 54 лица са предадени на съд, като за 5 от тях има осъдителна присъда. Няма оневинителни присъди за момента, всички други са в съдебна фаза“, посочи тя.

Факт е, че спецпрокуратурата е атакувана от доста дълго време, но ние не спряхме. Ако ми позволите това съждение, спецпрокуратурата е атакувана защото работи, а не защото не работи“, посочи Маджарова.

Тя призова медиите да присъстват на въпросните дела, тъй като те са публични.

„Единствено спрямо едно лице делото не е пренесено в съдебната му фаза, но това е по обективни причини. Това лице е в Дубай. Има правила, това лице има права, които ние ще спазим“, каза още тя.

Никой не може да отрече, че мониторингът по тема организирана престъпност за България отпадна единствено благодарение на труда на магистратите от спецпрокуратурата. Не може да се отрече фактът, че се реши проблемът с ало измамниците. Прокурорите създадоха добри практики, за да бъдат предадени на съд лица, извършващи измами с евросредства.

„По отношение на подслушванията – незаконно и нерегламентирано подслушване категорично няма. Не са подслушвани политици. В момент в който се установи, че текат способи за лице, което хипотетично е в кандидатдепутатска листа и това лице е било обект на СРС и има данни, че се занимава с акцизни стоки – има процедура и тези СРС се прекратяват. 

Има неща, съобщени от министър Рашков и на база на тях се правят интерпретации. Не са подслушвани политици, каза прокурор Маджарова.

Тя коментира и делото срещу Божков.

Бих казала, че никой освен наблюдаващите прокурори не е наясно с делото. Да, по това досъдебно производство има прилагани СРС, в резултат на тях има изготвени над 50 веществени доказателства.

За да не осуетя разследването, ще кажа само един факт – същият този бизнесмен, който се укрива в Дубай, е с повдигнато обвинение като ръководител и организатор на престъпна група в места, където се провеждаха мирни протестни действия.

По делото в момента се извършват много експертизи. Проведени са разпити на над 80 лица, има много записи от медиите. Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността.

В отговор на въпрос за започналата процедура срещу главния прокурор Иван Гешев, Валентина Маджарова коментира: Личната ми позиция е, че основания за отстраняване на главния прокурор с мотивите, които са изтъкнати, не са налице. Защо сега, защо точно в този момент, мисля, че може сами да си отговорите.

Аз като действащ магистрат и като ръководител на спецпрокуратурата не смятам да нарушавам закона. СРС се прилага при изключителна класифицираност. Кой, къде, кога и по какъв повод е публикувал класифицирана информация, няма да коментирам. Политици спецпрокуратурата не е подслушвала, заяви тя по повод твърдението за подслушване на Настимир Ананиев.

„Не говорим за проверка. По делото „Барселонагейт“ тече събиране на доказателства. То е образувано за пране на пари. Бившият премиер не е разпитван. Мога да кажа със сигурност, че той е давал обяснение по казуса тогава, когато беше на етап предварителна проверка. Сега не е разпитван. Но това е тактика на разследването“, обясни Маджарова.