Летовник с коронавирус в къмпинг край Бургас

0
85
Снимка: архив

В момента той се намира в реанимация на кислородна терапия

Регистриран е случай на заразен с коронавирус летовник по нашето Черноморие, съобщи проф. Тодор Кантарджиев на брифинг в Бургас. Той отказа да назове кой е къмпингът, в който се е намирал туристът с положителната проба за COVID-19. По думите му, когато човекът се е почувствал зле, се е обърнал към медицинско лице и в рамките на часове е поставена лабораторна диагноза.

„Колегите по най-бързия начин са се ориентирали. Това трябва да го знаем и в рамките на този сезон. При повишена температура и кашлица да не се изчаква, а веднага да се прави изследване и човекът да бъде изолиран. Слава богу, че вчера директорът на СЗО каза, че хора, които нямат прояви на заболяването, много рядко могат да заразят други хора“, заяви проф. Кантарджиев.

Къмпингуващият е в болница от 24 часа. Направена е ренгенова снимка, доказана е двустранна пневмония. В момента той се намира в реанимация на кислородна терапия. Мъжът е на 41 години, без други заболявания. Почувствал се е зле още в София, но е пристигнал на морето. Негов приятел, който му е и съсед в къмпинга, го е отвел за PCR тест.

Къмпингът ще бъде дезинфекциран. А другият мъж е под карантина в караваната си.

„Нищо, което сме казали, не е станало по различен начин. Ние предупредихме още през изминалите седмици да не се събират хора на закрито, да няма тесен контакт и да чакаме топлото време, слънцето и вятърът да спрат разпространяването на вируса“, коментира епидемиологът  големият брой случаи през последните дни.

По думите му няма причина за притеснение, при условие че хората не се събират в затворени помещения без маски.