Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха декларации за Общия регионален пазар и Зеления дневен ред

0
12
Снимка: МС

Това стана по време на срещата на върха по Берлинския процес, на която съдомакини са София и Скопие

В присъствието на премиера Бойко Борисов в рамките на срещата на върха по Берлинския процес лидерите нa страните от Западните Балкани в онлайн връзка подписаха декларация относно Общия регионален пазар и декларация относно Зеления дневен ред. Двата документа се оценяват като сериозен успех за съвместното домакинство на България и Северна Македония на Берлинския процес, тъй като те обединяват усилията на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз, съобщи правителствената пресслужба.

Привеждането на региона на Западните Балкани в съответствие с правилата на Единния пазар на ЕС и ангажирането му във всеобхватно регионално сътрудничество е съществен напредък в по-нататъшната интеграция в ЕС. Общият регионален пазар има за цел да свърже икономиките на Западните Балкани чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Декларацията насърчава също създаването на регионални цифрови, индустриални, инвестиционни и иновационни връзки. По-доброто свързване на икономиките на Западните Балкани в региона и с ЕС също така изисква силен ангажимент от тези страни за провеждане на реформи, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция и развитие на Общия регионален пазар на основата на достиженията на правото на ЕС, за да направят региона по-привлекателна инвестиционна зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на региона е от полза и за възстановяването му от кризата с COVID-19.

Новата визия за регионалното икономическо пространство е в съответствие с наскоро представения от Европейската комисия икономически и инвестиционен план за Западните Балкани. Той е важен не само по отношение на финансовата подкрепа за региона, но и във връзка с включването на непосредственото съседство на ЕС в същия процес на възстановяване, през който трябва да преминат всички държави от ЕС, предават още от пресслужбата на МС.

Декларацията относно Зеления дневен ред за Западните Балкани е в синхрон с водещите усилия на ЕС в борбата с изменението на климата, защитата на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона.

Чрез документа страните от Западните Балкани демонстрират своята готовност и ангажираност към постигането на целите на Европейската зелена сделка, чрез значителен принос за амбициозния Зелен дневен ред за региона. Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие. Това ще даде възможност страните от региона да бъдат активни участници, допринасящи в развитието на политиките на ЕС, а не само в тяхното изпълнение.