Лъчезар Борисов: Бюджет 2021 е рационален и насочен към хората

0
10
Лъчезар Борисов

Според министъра намаляването на ДДС за заведенията е добра мярка

Бюджет 2021 е първият рационален, насочен към хората и икономиката бюджет. Така икономическият министър Лъчезар Борисов отговори пред bTV на критиките на президента Румен Радев, че бюджетът за догодина е разоряващ.

Министърът отбеляза още, че намалената ДДС ставка за заведенията, въведена като антикризисна мярка, вече е дала положителни резултати.

Бюджетът не е разоряващ, заяви министърът като допълни, че той трябва да се гледа и успоредно със средствата от ЕС.

„Когато говорим за бюджет и социална, здравна  и образователна сфери, вярвайте ми, че инвестираме в бъдещето и в нашата икономика. В такава криза, ако нямаме хора и човешкия капитал, ние няма да имаме икономика. Призовавам гражданите да спазват противоепидемичните мерки“, отбеляза още Лъчезар Борисов.

За това дали ще затварят ресторанти и други заведения, министърът на икономиката коментира, че това трябва да бъдат решения на оперативните щабове по места, както и на щаба към министъра на здравеопазването.

„При първото затваряне направихме доста сериозни неща – търговските вериги да бъдат отворени, осигурихме всички необходими неща за нашите лекари, доставихме и лекарства“, припомни Борисов.

Разполагаме с голям пакет от мерки, които са хоризонтални. Доколкото знам от Асоциацията на заведенията, те са в контакт с министъра на труда и социалната политика и темата за тяхното подпомагане предстои да бъде дискутирана, обясни още министърът.

Според него намаляването на ДДС за тази сфера е било добра мярка, особено за летния сезон. „Видяхме запазване на работни места и ефект по линия на изсветляване на бизнеса, имаше дори увеличаване на приходите от данъци и тази мярка даде своя ефект. Това запази икономиката ни в добра кондиция“, обясни Лъчезар Борисов.

„Постигнахме уникална финансова стабилност, на второ място сме в ЕС по този показател, член сме на ERM – 2. В тази сфера по приходната част и изсветляване на бизнеса, България е може би един от лидерите в ЕС. България остава лидер и по кредитен рейтинг, на Балканите нямаме конкуренция“, смята още министърът на икономиката. Той остава в дома си под карантина, въпреки че PCR тестът му е отрицателен.