Мачовете без публика, защото феновете не спазват мерките

0
9
Красен Кралев Снимка: ММС

При състезанията на спортистите до 18 години – по един придружител

Футболните фенове не са спазили правилата и заради това няма да има публика на мачовете. Това призна министърът на спорта Красен Кралев по време на парламентарния контрол.

Проблем предизвика провеждането на финалния мач за Купата на България, при който беше позволено да се допуснат повече от 1000 души в сектор. Мачът обаче беше на националния стадион „Васил Левски“, който е с капацитет 43 000 души, т. е. бил е запълнен по-малко от 30% от капацитета.
Според Кралев на спортно мероприятие на открито има по-малка вероятност за разпространение на коронавирус, отколкото на закрито.

„Към финала имаше много голям интерес и беше по-опасно феновете да се струпат пред вратите на стадиона, каквато заявка бяха дали, отколкото да пуснем повече на трибуните“, посочи той.

„Разчитахме на съвестта на феновете, че ще спазват мерките, но за съжаление това не се случи и заради това се стигна до забраната да се допуска публика от 10 юли на спортните мероприятия“, призна Кралев.

Той съобщи, че от вчера е позволено спортисти до 18 години да са с един придружител на състезание.

„Пандемията се отрази негативно на всички сектори, а спортът беше един от най – засегнатите. Бяха спрени всички спортни мероприятия и тренировките на спортистите, но мерките, които наложи правителството бяха правилни“, коментира министърът.

Според него вирусът няма да изчезне за 3-4 месеца, това е новата реалност и ще трябва да живеем с него.

„Имаше поетапен план за възстановяването на тренировките на състезателите. Спортният сектор има детайлно изработени правила и мерки. Около 50 дни беше периодът на рестартиране на спорта“, обясни още Кралев.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/07/17/machovete-bez-publika-dokato-fenovete-ne-spazvat-merkite.456974