Машинното гласуване прието на първо четене

0
23
Машина за гласуване

Гражданите ще могат да избират между машинен и хартиен вот

Машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели, като се дава възможност на всеки български гражданин да избере как да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Това записаха депутатите, като приеха на първо четете промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ.

ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

Поправките дават възможност за гласуване в два поредни дни заради коронавируса, т.е. реално изборният ден да продължи 48 часа.

С измененията в Изборния кодекс се регламентира, че 200 депутатите от Великото народно събрание ще бъдат избрани мажоритарно. Останалите 200 ще са пропорционално избрани.

По време на дебата в парламента най-оспорваният текст се оказа предложението да има и гласуване с хартиени бюлетини.

Шефката на НС Цвета Караянчева отговори на критиките, че е редно да се гарантира, че всеки ще упражни правото си на вот.

„По-възрастните хора имат притеснения, когато работят с машини и дисплей, кой ще им помогне, когато се чудят къде да натиснат, къде е тайната на вота, а докато те се чудят, пред секцията чакат млади хора, който нямат проблеми с техника, но ще почакат 20 минути и ще си тръгнат. Нали искаме висока избирателна активност“, мотивира се тя.

Като друг пример за нуждата от бюлетини тя посочи, че машините се чупят и при такъв случай ще се блокира процесът на гласуване.

Караянчева обаче призна, че не одобрява предложението на съпартийците си гласуването да продължи 48 часа и ще настоява този текст да отпадне при окончателното приемане на промените в Изборния кодекс.