Очаква ни изборен ЦИрК с машините за гласуване

0
732
Цветозар Томов

Как за 40 секунди се прави вот на устройството ?

В четвъртък говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов ощастливиха българският народ с изявлението, че 75 души могат да гласуват за час на една машина по време на вота.

Бе направен експеримент пред публика за великото машинно гласуване. Та този експеримент показал бройката 75 души на час.

Дали това е истина ? Според запознати експериментът не е бил толкова успешен както твърдят Томов и Матева. За да се получи рекордно бързото гласуване, което прави 40 секунди на избирател, е пропусната една малка подробност. Времето в което избирателят дава личната си карта, регистрирането му в списъка, вземането на картата за гласуване, връщането й на комисията и получаването отново на документа за самоличност. Пропуснато е и евентуалното струпване на хора в избирателната секция.

40 секунди за гласуване на избирател на машина е меко казано научна фантастика. На вота на 4 април президентът Румен Радев се бори над 3 минути с машината преди да пусне своят глас. Това стана пред десетки телевизионни камери. А как тогава бай Гошо от едно село ще се справи с машината остава да гадаем.

Ще има ли опашки, струпване на хора в секциите, сгрешен вот и скандали. Или това умишлено се прави от назначената от Румен Радев ЦИК. И очаква ли ЦирК на 11 юли ?

Категорично, да. Затова говорят и действията на избранника на ДСБ в Централната избирателна комисия Цветозар Томов, който смени няколко партии, като ракетоносители за участие в комисията.

Без да съгласува с никой от ЦИК, Томов се появил в село Доброславци, община Нови искър. Наредил на общинската администрация да проведе експериментален вот с машини в неделя, 30 май. Томов заповядвал, без да слуша обяснения. И без предварително да уведоми общинската администрация на Столична община и община Нови Искър.

Това предизвикало скандал в ЦИК след писма от двете общински администрации. Пробен вот в Доброславци все пак ще има, но след съгласуване на изборната администрация с общинската и съответните документи.