Министерство на образованието започва проверка в НГДЕК след скандали и много сигнали

0
149
НГДЕК

В писмо до медиите от „Бъдеще за НГДЕК“ вадят скандални факти за управлението на гимназията

По всички получени сигнали в Министерството на културата (МК) е образувана проверка от инспектората. МК може да вземе отношение по повдигнатия въпрос едва след приключването ѝ, въз основа на направените констатации.

Това отговориха на БТА от пресцентъра на МК по повод писмо, изпратено днес до медиите и подписано от „Бъдеще за НГДЕК“. В него се изнасят факти, свързани с Националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин Кирил Философ“ (НГДЕК). Посочва се, че за последните две години повече от 35 висококвалифицирани преподаватели са освободени от длъжност, че има заведени над 25 дела, а разноските, които НГДЕК е платила за тях, надхвърлят 50 хиляди лева. В писмото се казва, че в сградата на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ в учебно време от тавана пада мазилка, а на места има сериозни пукнатини в стените, няма обособени кабинети по география, химия, биология и физика, а за близо 320 души (ученици и учители) са налични само две тоалетни, липсва училищен бюфет.

От 2019 г. учениците от осми, девети и десети клас в НГДЕК нямат кабинет по информационни технологии, оборудван с компютри, се казва още в писмото. Скандален е и фактът, че физкултурният салон в сградата на НГДЕК на Женския пазар е предоставен от ръководството за тренировки на баскетболен отбор, нямащ нищо общо с училището, се казва още в писмото.