МВнР: Недопустими действия на руското посолство не за първи път

0
307
Министерството на външните работи

Министерството излезе с официална позиция по повод задържаните руски шпиони

Министерството на външните работи на Република България приветства съвместната работа на Прокуратурата, ДАНС, служба „Военно разузнаване“ и МВР по разкриването за поредния случай на събиране на информация, представляваща държавна тайна, в полза на Руската федерация. Това се казва в официално прессъобщение на външното ни министерство.

Не за първи път сме свидетели на действия на чужди посолства, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, и определяме тези случаи като недопустими, се посочва в съобщението.

МВнР ще продължи да действа съгласно утвърдената международна практика при установяването на такива случаи.

Междувременно и Народното събрание излезе с позиция след пресконференцията на прокуратурата:

Във връзка с изнесената информация на пресконференция на Прокуратурата на Република България, проведена на 19.03.2021 г., ви информираме, че към настоящия момент в Народното събрание не е постъпвала официална информация от компетентните органи за участие на служител на институцията в група за шпионаж.

Шестима души са обвинени – петима са задържани, а един е пуснат под гаранция, за престъпления срещу републиката и шпионаж в полза на Русия. Това стана след акция на прокуратурата и ДАНС. Като лидер на жгрупата е привлечен бившият ръководен кадър на Военното разузнаване Иван Илиев. Обвиянеми са също съпругата му, служителят на парламента Любомир Медаров, бивш военен разузнавач, като и трима действащи служители на ведомството.

Според прокуратурата те са предавали класифицирана информация в руското посолство чрез съпругата на Илиев.