МВнР предупреди българите в САЩ да внимават на 20 януари, когато Байдън встъпва в длъжност

0
38
Белият дом

От 26 януари Щатите ще искат задължителен отрицателен тест от влизащите в страната

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да избягват местата на масови събирания в САЩ на 20 януари 2021 г. Препоръката е във връзка с вероятността от демонстрации на цялата територия на страната по повод церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент.

„Съветваме българските граждани стриктно да се спазват временните ограничения за придвижване, както и да изпълняват разпорежданията на местните органи на реда“, призовават от МВнР.

Новият американски президент Джо Байдън ще се закълне на 20 януари. Предшественикът му Доналд Тръмп няма да присъства на церемонията, а негови поддръжници се канят да излязат на протест.

Министерството на отбраната на САЩ разреши разполагането на 15 000 военни във Вашингтон по време на инаугурацията. Част от мерките за сигурност влизат в сила седмица преди самата церемония.

САЩ въвеждат изискване за всички пътници, пристигащи с въздушен транспорт в страната, да представят задължителен негативен резултат от тест за COVID-19 или документ, че вече са прекарали заболяването и са се възстановили от него. Новата мярка влиза в сила от 26 януари 2021 г., съобщиха от Министерството на външните работи.

Всички пътници трябва да представят отрицателния резултат от теста или съответния документ, че са преболедували COVID-19, преди качването си на борда на самолета. Тестът е необходимо да бъде направен до 3 дни (72 часа) преди полета за САЩ, а резултатите могат да бъдат представени на хартиен или електронен носител.

Авиокомпаниите са задължени да отказват превозването на всеки пътник, който не изпълнил тези изисквания.

Към момента няма официално съобщение дали необходимият тест е ПСР или бърз антигенен тест.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на България в САЩ на следните телефонни номера: +1 (202)387-0174; +1 (202) 387-5770.