Медведев подаде оставката на руското правителство

0
124
Владимир Путин

Това стана, след като Путин предложи промени в конституцията

Правителството на Русия подава оставка, заяви премиерът на страната Дмитрий Медведев. „Тези промени, когато те бъдат приети, по всяка вероятност, и това ще бъде направено след обсъждане, както това беше казано, те ще внесат съществени промени не само в редица текстове от конституцията, но и като цяло в баланса на властта, изпълнителната, законодателната, съдебната власт“, каза премиерът на среща на министрите с президента Владимир Путин.

„В този контекст е очевидно, че ние като правителство на Руската федерация, трябва да предоставим на президента на нашата страна възможност да приеме всички необходими решения и в тези условия смятам, че беше правилно съгласно чл. 1,7 от конституцията на Русия правителството на Руската федерация в настоящия му състав да подаде оставка“, добави Медведев.

От своя страна Путин помоли правителството да изпълнява задълженията си до сформирането на нов кабинет. Президентът също така съобщи, че възнамерява да въведе длъжността заместник-председател на Съвета по сигурността на Русия и предложи тя да бъде заета от Медведев.

Путин предложи референдум за конституционни реформи, засилващи правомощията на парламента, без обаче да променят президентския характер на политическата система, начело на която той е вече 20 години, предаде Франс прес. Държавният глава формулира предложението си в годишното си обръщение до парламента и политическия елит, но не уточни срока за осъществяване на реформите.

За да бъде решен проблемът със „заплетените пълномощия“ на властите и разрива между отделните равнища – между държавната и общинската власт, в руската конституция трябва да залегнат принципите на публичната власт като единна система. Трябва да бъдат разширени и укрепени реалните пълномощия и възможности на местното самоуправление, смята Путин.

Русия трябва да остане силна президентска република – президентът да запази правото си да освобождава от длъжност премиера на страната и федералните министри, заяви държавният глава. Той обаче предложи Държавната дума да получи правото да одобрява премиера, вицепремиерите и федералните министри, след което президентът задължително да назначава предложените кандидати.

Путин припомни, че според сегашната конституция президентът само получава съгласието на парламента да назначи даден премиер, а после сам назначава и министър-председателя, и другите членове на кабинета.

Руският лидер предложи да се запише в конституцията изискване кандидат-президентите да са живели най-малко 25 години във федерацията, да нямат чуждо гражданство, нито разрешение за пребиваване в друга държава. „И то не само към момента, когато участват в изборите, но и когато и да било преди това“, подчерта той, цитиран от ТАСС.

Сега конституцията на Русия предвижда кандидатите за висшия пост задължително да са граждани на Русия и да са живели на нейна територия без прекъсване най-малко 10 години.

Путин е съгласен, че едно и също лице не бива да заема президентския пост в Русия повече от два поредни мандата, макар да не смята това положение от конституцията за принципен въпрос, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Руският президент предложи освен това на конституционно ниво да се забрани притежанието на чуждо гражданство или разрешително за пребиваване в друга държава за лица, заемащи длъжности, критично важни за сигурността и суверенитета на Русия.

В годишното си обръщение към руския парламент президентът Владимир Путин призова също така да се насърчава увеличаването на населението на Русия. Основна пречка за постигането на тази цел са ниските доходи, смята Путин.

Населението на Русия е около 147 милиона души.

Путин изтъкна, че сега Русия се сблъсква с последиците от икономическия крах от годините след разпадането на Съветския съюз и обеща правителството да предостави допълнителни помощи на семействата с деца.