Медиите в САЩ цитират разузнаването и Пентагона: Самолетът на Украйна е свален по погрешка от ракета на Иран

0
115
Снимка: Туитър

Нелогични слухове, отговори Иран

Украинският самолет, който катастрофира край Техеран във вторник, е бил свален по погрешка от иранска противовъздушна ракетна система, съобщават американски медии, цитирайки служител на Пентагона и високопоставена служител на американското разузнаване.

Според американското издание Newsweek, които също така са разговаряли със служител на иракското разузнаване, полетът на Украинските международни авиолинии, който летеше от иранската столица за Киев, е бил ударен от ракетна система земя-въздух Тор-М1. Централното командване на САЩ не е коментирало информацията на Newsweek.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп коментира във връзка с авиокатастрофата, че „някой може да е направил грешка“, намеквайки, че е информиран от американското разузнаване по въпроса.

По-рано днес секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов заяви, че една от потенциалните причини за свалянето на самолета, която страната му разследва, е контакт с ракетна система Tor M-1, произведена в Русия.

Иран пък обяви в първоначален доклад по разследването на катастрофата, че пилотите на самолета не са отправяли зов за помощ към наземния контрол и са се опитвали да върнат машината обратно към летището, когато горящият самолет е паднал.

Всички 167 пасажери и деветимата членове на екипажа загинаха. Самолетът излетял от иранската столица в 06:10 ч. местно време и минути по-късно е изчезнал от радарите. Сред загиналите има 82-ма ирански граждани, 63-ма канадци, 11 украинци (включително деветимата членове на екипажа), 10 шведи, четирима граждани на Афганистан, трима германци и трима британци.

„Нелогични слухове“. Така отговори Иран на съобщенията в американските медии, че украинският самолет е ударен от ракета над Техеран, предаде РТ.

Междувременно, британският премиер Борис Джонсън настоя за пълно разследване на катастрофата и изясняване на причините, довели до нея. „Даунинг стрийт 10“ следи случая с внимание и е притеснен от обвиненията на САЩ за умишленото сваляне на самолета от Техеран. Това е заявил Джонсън в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски.