Пилотът на приземения самолет: Нямам представа защо бях прихванат, навярно досадна грешка

0
128
Снимка: Труд

Поради отказ на радиостанцията на самолета, на който обучавам курсисти, се наложи да изпълня тестов полет, каза Валери Илиев

Нямам представа защо бях прихванат, навярно досадна грешка. Това коментира за „Твоят ден“ по NOVA NEWS Валери Илиев, пилотът на самолета, прихванат и приземен от ВВС в сряда.

Според източници на NOVA става дума за инструктор от частна школа за летци в село Бохот. Пилот от нея е летял и обучавал курсист. Трябвало е да заяви полета си нa военното летище в Долна Митрополия, но не го е направил. Илиев опроверга тази информация и потвърди, че той лично е пилотирал машината.

„Поради отказ на радиостанцията на самолета, на който обучавам курсисти, се наложи да изпълня тестов полет. Не съм го изпълнявал край Свищов, а на 20 км от летището в Бохот. След това бях прихванат от самолет МиГ-29“, обясни пилотът.

Валери Илиев

По думите му вчерашното изпълнение е било „недобро“. „Не съм нарушител, информацията не се дава от България, а от командването на НАТО. В авиацията съществува пространство G – сегмент от въздушното пространство до определена височина, в която всеки един собственик на летателно средство може да изпълнява полети, без да се обажда на когото и да било. Аз винаги се обаждам. Не съм нарушил никакви закони, нито съм бил причина за паника“, категоричен бе Илиев.

Той допълни, че след прихващането са се изсипали всички възможни служби. „Бях отведен в полицията и бях задържан вчера от 16 ч допреди половин час. Снеха ми показания. Ще предявя искания. Това нарушава свободата ми и петни името ми“, заяви той.