Лекарска грешка причинила смъртта на родилката и бебето й в Благоевград

0
50
Снимка: pixabay

Не била интубирана правилно, установила проверка на медицинския надзор

Грешка при интубирането е причината за смъртта на  31-годишната жена, която почина през юни в болницата в Благоевград. Това става ясно от заключението на медицинския надзор. Младата жена почина по време на планирано секцио, а заедно с нея издъхна и бебето й.

Проверката установила, че пациентката е била интубирана два пъти, и то неуспешно. След първата манипулация се появяват съмнения, че тръбата не е поставена правилно. Пациентката е екстубирана и започват действия за повторна интубация. Няколко минути след това жената умира въпреки извършените множество реанимационни действия.

От доклада на патолога става ясно, че интубационната тръба се намира във фарингса и хранопровода. Непосредствена причина за смъртта е механичната асфиксия поради неправилно поставена интубационна тръба.

От констатациите на медицински надзор става ясно и че са направени и множество нарушения в предоперативния период. Не е бил направен преглед и преценка, по която се преценява колко трудна бибила интубацията въз основа на разстоянието от основата на езика до небцето. Пациентката е имала анатомични особености на гръдния кош и шията, които обаче не са взети предвид и не са отразени в медицинската документация.

Извършени са и редица нарушения по смисъла на Закона за здравето, като на пациентката не е осигурено правото на достъпна и качествена здравна помощ, нито е осигурена безопасност при процедурите съпровождащи лечението, се казва още в доклада.