Медицинският съвет се скара с оперативния щаб на ген. Мутафчийски на първия си брифинг

0
398
Проф. Коста Костов Снимка: фейсбук

Подсъдим зъболекар в състава на съвета. Един от членовете му обвини проф. Кантарджиев в некомпетентност

Още на първия си брифинг експертите от Медицинския съвет към правителството влязоха в полемика с оперативния щаб на ген. Мутафчийски по отношение на бързите тестове за коронавирус. Според съвета те трябва масово да се използват и хората масово да се тестват, за да се добие представа каква част от населението е заразено или вече е преболедувало коронависура.

Тепърва ще се мисли с какви тестове да става този скрининг и откъде ще се намерят пари за тях. Това е професионално мнение, а не търсене на конфронтация, заявиха от съвета.

Медицинският съвет е независим от оперативния щаб, а целта му е да предлага решения по кризата с COVID-19. Крайните решения обаче ще бъдат вземани от щаба. Начело на съвета е проф. Коста Костов -консултант по белодробни болести в столичната Университетска болница „Света Анна“.

Проф. Костов призна, че има личен конфликт с шефа на щаба – ген. Мутафчийски, но към момента томахавката била заровена заради опасната пандемия.

Проф. Костов също така смята, че заболеваемостта не намалява, въпреки че има само един регистриран нов случай тази нощ. Това обаче беше тезата и на ген. Мутафчийски днес сутринта. „Задачата е да се справим с един проблем, за който здравната система не е подготвена. Държавата прави всичко необходимо да се справи, но здравната ни система няма ресурса да се справи. Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме към стриктните епидемиологични мерки. Идва момент, когато пациентът трябва да научи горчивата истина“, завърши експозето си председателят на медицинския щаб, преди да представи своите избраници.

Оказа се, че в състава му влиза и зъболекар. Това е бившият депутат от Реформаторския блок Валентин Павлов с все още висящо дело пред Върховния съд за смъртта на 14-годишно момче в неговата клиника.

Първоначално Павлов получи на първа инстанция 3 г. затвор условно, но шефът на САС Калин Калпакчиев отмени присъдата. Името му сред петнайсетте членове на съвета предизвика въпросите на медиите, но проф. Костов го защити с аргумента, че никой не бил идеален. „Валентин Павлов е избор на Българския зъболекарски съюз, мен ме интересува неговият професионализъм, всички имаме нещо зад гърба си, не всичко е идеално в нашите биографии, никой не е идеален“, защити Павлов председателят на новия съвет.

Още на старта му бе подчертано, че той няма да дублира и да се меси в работата на кризисния щаб, но се оказа точно обратното, тъй като един от другите членове, инфекционистът доц. Атанас Мангъров, веднага разкритикува изявлението на шефа на националната референтна лаборатория проф. Тодор Кантарджиев за двата вида тестове. „Сутринта се чуват някои странни твърдения, които, ако са на изпит, няма да минат“, каза Мангъров, който преподава инфекциозни болести. И той бе защитен от професора, начело на съвета, с думите: „Това, което каза Мангъров, е високо професионално мнение, професионална експертиза“.

Фармацевтът Георги Момеков категорично заяви, че до момента няма доказано лечение за коронавируса и използваните препарати дават странични ефекти месеци по-късно. Друг медик обобщи, че коронавирусът е като обикновената настинка, но с повече усложнения.