Медици пренощуваха пред МС, искат среща с Борисов

0
36
Кадър: БНТ

Настояват колективният трудов договор да стане задължителен

Медици нощуваха пред Министерския съвет на палатки с искане да бъдат приети от министър-председателя Бойко Борисов.

От вчера те протестират с настояване за реформи и по-достойни възнаграждения. Пред БНР медицинската сестра Мая Илиева, лидер на наскоро създадения Синдикат на медицинските специалисти, каза, че през нощта пред МС са останали около 15 души.

„Дано да успеем да се срещнем с г-н Борисов. Имаме една заложена точка в исканията си и това е КТД (колективен трудов зоговор – б.р.) да бъде задължителен за всички. Това КТД наистина е договорка и работодателят е длъжен да договаря, но той не е длъжен да го подпише. Аз лично съм договаряла КТД 6 години, смених 3-ма директори и нито един от тях не го подписа. Ако КТД не стане задължителен, няма да има същия ефект, на който се залага. В България проблемите се решават еднолично, само когато той нареди, тогава нещата се случват. В останалите случаи се правят, че проблеми няма и хората, каквото и да правят, не ги забелязват“, казва Илиева.

Тя бе категорична, че не само на здравния министър Кирил Ананиев, а на никого не вярват. „До момента за 10 месеца нищо не се е променило. Дори това, което се говори – за договорки в НРД (Национален рамков договор – б.р.), все още не е разписано“.

Илиева обясни, че в някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така по думите ѝ на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения. „Нещата вече с главоломна сила се рушат. Няма какво да губим“, подчерта още Мая Илиева.