Борисов: Светът върви главоломно към конфликт

Няма държава, инвестирала толкова много за сигурността, заяви Себастиан Курц

0
130
конфликт
СНИМКА: АРХИВ

Австрия подкрепя влизането на България в Шенген

Със Себастиан Курц имаме еднакво разбиране за опазването на външните граници – европейското население да е спокойно и да покажем хуманността си към света. Това каза на пресконференция след края на срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът призова всички да се постараят да избегнем кризи и припомни историята: „Векове наред сме били под владичество, иго, робство, както искате го наречете. Не за ден или два, а за 5 века“.

„Виждате за съжаление все по-излизам лош пророк, от няколко месеца казвам как ще се влошат отношенията и накрая ще стигнем до най-лошото. От няколко месеца ви предупреждавам. Светът върви главоломно към конфликт. Виждате, че вече политици с имена, държави си говорят за ракети, за войни и все по – голям става страхът на хората. Недалеч от нас Турция води война, гинат хора и в този момент сигурно. И има два варианта – или да се опитаме с дипломация да се измъкнем от кризата или да докараме армия“, заяви премиерът. „Ние на Балканите многократно сме изпитали какво значи да има конфликт. Затова, ако мислите, че ми е най-приятното да организирам такива срещи – не. Огромна разправия, труд и армия от хора се занимават с това. Имам само една единствена цел – да продължи да работи споразумението. Представете си 200 000 тук, представете си ги след това в Австрия. Виждате как си говорят Турция и САЩ, виждате за какво превъоръжаване иде реч. Ако някой си мисли, че с война могат да се нанесат победи, аз съм скептичен“, коментира Борисов.

„Факт е, че всички оценяват това, че държавата България е направила, за да има в момента нула мигрантски натиск“, заяви Борисов.  От думите му стана ясно още, че Австрия стои зад приемането ни в Шенген. „Темата Шенген е ясна. Всички виждат, че сме се справили, надявам се да има решение“, отбеляза още българският премиер. „Инвестициите са важна част в по-доброто развитие на страната“, добави той. 


Австрия подкрепя влизането на България в Шенген. Това декларира канцлерът на Австрия Себастиан Курц след среща с българския си колега Бойко Борисов.

Курц коментира, че от години работи с Борисов и изрази радостта си от факта, че в качеството си на канцлер е на визита у нас.

Благодарим за силното представяне на България, ще използваме нашето председателство да направим Европа по-силна. Курц благодари за сериозната работа по отношение на външните граници за спиране на нелегалните мигранти. Той бе категоричен, че Западните Балкани трябва да бъдат подкрепени по пътя си за Европа. „Радваме се, че имаме възможност да подкрепим Българи за влизане в Шенгенското пространство.“

Няма държава, инвестирала толкова много за сигурността, заяви още Себастиан Курц и благодари за опитите, които се правят в България да се укрепят външните граници. Имаме интерес да бъдат укрепени външните граници, обясни Курц, според когото прекалено много са нелегалните мигранти в Европа.

Австрийският канцлер настоя, че Шенгенското пространство може да функционира само при укрепени външни граници.