Менда Стоянова за бюджет 2020: Пица, но с пармезан и шунка

0
17
Менда
Менда Стоянова

Работодателите не възразяват срещу увеличението на минималната заплата, но искат да има формула за автоматичното й актуализиране, обясни шефката на бюджетната комисия

За пръв път има балансиран бюджет. Досега винаги сме имали бюджетен дефицит, макар и с политика за неговото намаляване, за да стигнем до 2020 г., когато бюджетът ще бъде с нулев дефицит. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по bTV . Правилната политика е да харчиш толкова, колкото имаш като приходи, обясни тя.

Използвайки метафората, с която финансовият министър от първия кабинет „Борисов“ Симеон Дянков определи тогава бюджета, Стоянова каза, че пицата остава. През годините към нея добавили пармезан, а сега към нея ще има и шунка. Шунката отива там, където има повече работа, квалификация, образование – секторите с висока добавена стойност, каза Стоянова.

На въпрос ще се преизчисляват ли пенсиите, тя отговори, че БСП са участвали в пенсионната реформа. Хората, които получават минимална пенсия, нямат достатъчно стаж или осигурителни вноски, обясни Стоянова. За пример бяха дадени земеделските производители, които, ако внасят по-ниски осигуровки, няма как да очакват по-високи пенсии.

Ако искаме всеки да получава според потребностите си, но да внася според възможностите си, говорим за други принципи, към които г-жа Нинова (Корнелия Нинова, лидерът на БСП – б.р.) има афинитет, коментира Стоянова.

В коментар за втория стълб на социалните осигуровки – допълнителната пенсия, Стоянова каза, че целта на личната партида е да се постигне по-висока доходност. Първите хора, които 2020-а ще трябва да получават тази допълнителна пенсия, имат малки суми, събрани в тази партида, каза тя.

Повече пари ще има за учителите и за бюджетния сектор, заяви депутатът. През 2020 за поредна година правителството планира ръст от 10% за бюджетните заплати, а за учителите – 17 % е ръстът. Образованието трябва да е приоритет на държавата. Заплатите на учителите са само един елемент, заяви шефката на бюджетната комисия. Днес се опитваме да привлечем в тази професия (преподаването) млади хора, които имат призвание да се занимават с това, допълни Стоянова.

Тя каза, че ще има постоянната критика, че парите за здраве се дават безотчетно. Т.г. 500 млн. ще е ръстът в сектор здравеопазване, разясни тя. Ако трябва да сравнявам здравната услуга в България и чужбина – у нас има висок достъп до медицински услуги, всеки може да се консултира до лекар, професор, има добър достъп до онколекарства – всичко това се поема от парите в Касата, каза Менда Стоянова. По думите й парите, които получава здравеопазването в рамките на нашия бюджет, са добри.

610 лева ще е минималната работна заплата (МРЗ) през 2020 г. Работодателите не възразяват срещу увеличението, но искат да не е с правителствено решение, обясни недоволството на бизнесмените в страната тя. Искали да има формула автоматично да се актуализира МРЗ.

„Тази година имахме сериозен разход за самолети. Вероятно ще направим и корекция в бюджета за сделката. Говорили сме много пъти – когато имаме преизпълнение на приходите, правителството е планирало определени приходи, но то няма право да преразпредели и 1 лев без решение парламента. Ако има излишък от спестени разходи, тогава правителството може да прехвърля от едно перо в друго перо – от една сфера към друга. Това е нормално, оперативно правомощие на правителството, без което то няма как да функционира“, каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Вчера депутатите приеха бюджета на здравната каса и на Държавното обществено осигуряване на първо четене.