Метрото пропаднало заради подпочвени води и плаващи пясъци

0
31
валежи
Снимка: архив

Все още не е ясно кога движението ще бъде възстановено

Две са основните причини за пропадане на столичното метро на стандия „Хаджи Димитър“ миналата седмица. Едната са подпочвените води, а другата – плаващи пясъци, поясниха на брифинг столичният кмет Йорданка Фандъкова и директорът на „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев.

„Причините са няколко, но основните са, че високото ниво на Перловската река след падналите обилни дъждове е наводнило цялата територия, като водата е стигнала на ниво терен. Имаме две геоложки проучвания, според които нивото на подземните води е 5 м с плюс-минус 1-2 м в зависимост от сезона. При обилните дъждове обаче вместо 14 м воден стълб, се е образувал 19 м. Получава се натиск, при който хидроизолацията натиска бетона, който надига релсовия път. Засега дефекти в носещата конструкция не са установени“, обясни проф. Братоев.

От думите му стана ясно, че ремонтът ще бъде извършен в рамките на гаранцията на обекта.

„Една стотинка общината няма да плати, защото участъкът си е в гаранция. Все още не може да се каже чия е вината. Строителите ще си изпълнят ангажимента да отстранят щетата. Още не можем да кажем каква неустойка ще им искаме. При строителство по този метод, когато има много подземни води, той е много труден за изграждане. В други участъци е по-плитко и нивото на подземните води дори не покрива тунела. Тоест, такъв друг екстремен участък ние нямаме. Въпреки всичко, е възложено на проектантите да направят проверка и на съседните участъци. Няма по-екстремен участък, този е най-дълбокият“, посочи той.

Братоев обясни още, че ще бъде изградена нова хидроизолация, но дейностите отнемат много време.

„Трябва да се пипа много бавно и внимателно. Причините ще си ги анализираме, но трябва да направим решението така, както трябва. Най-важното е, че няма пострадали хора. Най-важното е да се изработи подходящото решение, което да гарантира, че няма да има рецидиви. Условието ще бъде да се прави по открит способ“, каза още Стоян Братоев.

Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала автобусите между метростанция „Театрална“ и „Хаджи Димитър“ да бъдат увеличени, а Стоян Братоев добави, че билетът от метрото важи и за автобусите, така че пътниците не е необходимо да плащат повече, за да се придвижат от една точка до друга.

Кметът каза, че хората ще бъдат информирани за всеки етап, който се реализира в подземната железница.

„Работят малки машини, от днес се вкарват и големи. Трябва да се работи много внимателно, защото не трябва да се нарушават и други детайли. Екстремни случаи имаме все по-често заради климатичните промени. Затова гаранциите трябва да бъдат не 100%, а 150%“, заяви Фандъкова.

Тя добави още, ще не може да посочи кога ще бъде пуснато метрото е този участък.