„Маркет линкс“: ГЕРБ води с близо 5% на БСП

0
93
Снимка: БТВ

5 партии сигурни за следващия парламент

Седмица преди парламентарните избори дистанцията между основните политически играчи се запазва, показва проучване на „Маркет линкс“, огласено от БТВ. На първо и второ място са ГЕРБ и БСП, а партия „Има такъв народ“ – на трето. Другите две формации, които влизат в парламента са ДПС и „Демократична България“. ВМРО и „Изправи се! Мутри вън!“ са на ръба според данните, обработени от „Маркет линкс“.

Допитването е осъществено от 18 до 25 март в страната чрез пряко интервю или анкета онлайн сред 1026 лица над 18 г.

Протестният вот обаче може да обърне предварителните нагласи, смятат от агенцията. Нейни представители коментираха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.

Социологът Добромир Живков поясни пред БТВ, че и епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени. Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

„Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, допълни Живков. Първа индикация според него в тази посока е и фактът, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души.